casa CCB

Arhitectura e ca un puzzle – daca esti un bun ascultator, ghidat de context, de dorintele si preferintele beneficiarilor, o locuinta se construieste singura si fiecare element al ei este ca o piesa de puzzle asezata la locul potrivit. Atunci ansamblul este armonios, unitar, coerent – nimic in plus, nimic in minus.

Functiune: Locuinta individuala

Suprafata:  190 mp

Locatie:      Brasov

Casa se afla in zona veche a Brasovului, cu privire spre Str. Lunga. Fiind a doua constructie pe teren, suprafata construita la sol a trebuit limitata la 80 mp pentru a se incadra in coeficientii urbanistici.

Terenul, plat in prima jumatate, prezinta o panta de 75% pe zona pe care urma sa fie amplasata casa, ceea ce chema in mod natural la corelarea etajelor cu cotele de nivel; altfel, in conditiile unui lot ingust si foarte lung, cu diferenta de 6 metri intre cota superioara si cea inferioara, exista riscul sa obtinem o constructie cel putin coplesitoare.

Solutia a venit prin teserea unor volume ce intra in dialog in functie de nivel: daca la demisol casa are forma de „T”, la urmatoarele nivele se detaseaza din acest volum de baza doua volume distincte – cel asezat in lungul terenului este aliniat la fata primei case, sustinand astfel vizual frontul construit existent, iar cel de-al doilea, asezat perpendicular pe primul, inchide compozitia si asigura panorama cautata.  Respectand panta naturala, intrarea in casa se face la -1.60 fata de cota zero existenta, pe o zona de functiuni neutre – hol cu depozitare, grup sanitar si birou; mai departe, etajele casei sunt dispuse la cate o jumatate de nivel, desfasurate dupa configuratia terenului: la cotele inferioare sunt amplasate dormitoarele si anexele tehnice iar la etajele superioare functiunile specifice zonei de zi, respectiv bucataria cu loc de luat masa si livingul. Pentru ca proprietatea nu dispune de prea mult teren liber si pentru a profita la maxim de panorama asupra orasului, constructia este acoperita in terase amenajate pentru loisir.  

Casa se aseaza bine pe teren, fara sa sufoce, fara sa domine in mod neplacut; volumetria jucata si raportul de plin-gol o fac aproape transparenta, fondul construit si cel natural se combina nefiind incorsetate de delimitari stricte. In plus, datorita asezarii sale dupa cotele de nivel ale terenului, casa este surprinzatoare, pe masura ce este parcursa ea dezvaluie spatii noi si perspective neasteptate care nu pot fi ghicite de la nivelul strazii. Traseul este presarat de momente de repaos mai intime, mai ferite de privirile straine – cum sunt terasele biroului si cele exterioare, de la nivelul curtii inferioare – sau mai ample si mai dramatice – cum este terasa de la ultimul nivel, ce confera o perspectiva de 360 de grade asupra orasului. Spatiile interioare sunt dimensionate in functie de necesitati, fara a exagera cu suprafete nefolositoare.

Este o casa care se pliaza bine pe stilul de viata al beneficiarilor, respectand necesitatile de ordin functional dar si cele care tin de intimitatea unei familii.

 

Advertisements