casa EM

Functiune: Locuinta individuala

Suprafata:  190 mp

Locatie:      Brasov

De multe ori, un concept se dezvolta in jurul unui detaliu special sau al unei cerinte aparte pe care destinatarii proiectului si-o doresc atunci cand isi imagineaza viitorul camin. In acest caz, beneficiarii – o familie tanara cu doi copii – ne-au cerut sa proiectam o locuinta de mici dimensiuni, cu un parter destinat zonei de zi si o mansarda rezervata dormitoarelor, in care piesa centrala sa fie livingul, vizibil de la intrare, in jurul caruia sa se desfasoare toate celelalte spatii.

Astfel, am proiectat un volum simplu, o prisma din care se detaseaza – la nivelul parterului – livingul. Importanta acestui spatiu este exprimata atat la exterior, prin volumetria distincta si finisajul aparte (daca restul casei este placat cu lemn, acesta primeste ca finisaj o tencuiala decorativa alba), cat si la interior prin delimitarea lui cu ajutorul unei diferente de nivel fata de restul parterului. Inca de la intrare, perspectiva se deschide imediat asupra livingului care ramane piesa centrala pe masura ce casa este parcursa deoarece accesul catre birou, aflat de o parte a livingului, si catre bucatarie, amplasata simetric in partea opusa, se face prin intermediul unui traseu care inconjoara zona de zi. Atat biroul cat si bucataria sunt inchise cu usi culisante ample, astfel incat, la nevoie, intreaga suprafata a parterului se poate deschide, devenind un spatiu omogen, in care centralitatea livingului ramane evidenta prin detasarea sa pe verticala.

casa_EM_plan parter

La mansarda, se gasesc dormitorul matrimonial cu dressing si baie proprie si doua dormitoare de copii cu baia aferenta. Acoperirea se face cu sarpanta intr-o singura panta, astfel incat camerele beneficiaza de o inaltime generoasa si, prin urmare, si de ferestre pe masura. Scara interioara primeste lumina prin intermediul unui luminator care o si marcheaza in volumetria exterioara a casei.

casa_EM_plan etaj

Din punct de vedere al amplasarii pe teren, fiind un lot aflat la intersectia a doua strazi, sunt prevazute doua accese atat la nivelul curtii cat si la nivelul casei – este vorba de un acces pietonal, care conduce la intrarea principala in locuinta, marcata de un parapet ce se imbina cu copertina creand un volum aparte, finisat cu tencuiala decorativa alba, si de un al doilea acces, destinat masinilor, aflat in legatura cu garajul exterior. Dinspre garaj se poate accesa locuinta printr-o intrare secundara amplasata in zona bucatariei.

Garajul este o constructie separata de casa dar in acelasi timp legata de aceasta printr-o pergola de lemn, menita sa creeze unitate intre cele doua volume si sa protejeze terasele exterioare. In acest fel, se obtine un ansamblu compozitional care sustine vizual latura lunga a terenului si protejeaza intimitatea curtii de privirile trecatorilor. De altfel, aceasta dorinta de respectare a privatului este subliniata si prin fenestrajul auster prevazut pe laturile ce comunica cu strazile adiacente. Pe masura ce casa intra in dialog cu gradina, si deschiderile catre aceasta primesc dimensiuni ample, capabile sa sustina comuniunea intre interior si exterior.

Proiect design interior – casa EM

Advertisements