casa NGM

casa_NGM-1

Functiune: Locuinta individuala

Suprafata:  380 mp

Locatie:      Bucuresti

Destinata unei tinere familii, casa NGM este situata intr-un cartier rezidential bucurestean aflat in plina dezvoltare. Contextul in care, pe de o parte, vecinatatile se contituie intr-un spatiu predilect construit si, pe de alta parte, generozitatea suprafetei terenului o permite, conduce la o solutie de arhitectura tentaculara, in care casa se desfasoara mult pe orizontala, intrand in dialog cu terenul pe toate laturile sale si chiar inglobandu-l in configuratia sa. Nu exista „fatada din spate”, casa se deschide catre exterior in toate directiile, asemenea cladirilor pavilionare. Daca in alte proiecte, terenul ne invita sa orientam constructiile catre anumite peisaje marcante, aici propria curte devine subiectul principal, in tandem cu spatiul interior. Fie ca este vorba de spatiu verde amenajat, de terasa cu barbecue, de terenul de baschet, de locurile de parcare sau pur si simplu de gazon, casa comunica 360 de grade cu situl pe care este amplasata iar functiunile interioare se prelungesc parca in exterior. Parterul adaposteste zona de zi – bucatarie, loc de luat masa, living, camera de oaspeti si anexele aferente. Dispunerea acestora in plan pare sa urmareasca aducerea naturii in mijlocul spatiului construit. Din fiecare incapere se iese pe terasa exterioara, prevazuta cu loc de luat masa si zona de recreere. Livingul, pozitionat in centrul casei, opune peretelui complet vitrat dinspre curte unul opac, spalat doar de lumina discreta a unui luminator – in felul acesta privirea este directionata catre exterior, iar livingul formeaza un tot unitar cu terasa catre care se deschide. Centralitatea zonei principale a casei este subliniata suplimentar de detasarea pe verticala a acestuia, cele trei trepte care deservesc diferenta de nivel urmand o forma neregulata, ce aminteste de tectonica terenului din care se naste spatiul construit. Caracterul teluric, sobru al livingului conferit de elementele descrise mai sus este echilibrat de gratia si sveltetea scarii intr-o singura rampa proiectata pe peretele vitrat al livingului.
La etaj se regasesc dormitoarele, orientate catre zona de curte si gradina cu caracter privat, in timp ce spatiile anexa aferente privesc catre strada.
La nivel de finisaj, simplitatea tencuielii albe este imbinata armonios cu cladura placajului de lemn natural, care imbraca fie pereti, fie intradosuri, fie pergole exterioare.
In concluzie, este o casa dinamica, in permanent dialog cu terenul si care surprinde cu perspective neasteptate pe masura ce este parcursa.


Advertisements