fantana publica brasov

concurs fantana publica_001

Functiune: Fantana publica

Locatie:      Brasov

Aula Universitatii Transilvania din Brasov a fost inceputa in anii ’80 dar finalizata abia de curand, dupa o lunga perioada de stagnare. Constructia este amplasata pe traseul principal catre centrul vechi al orasului, intr-o intersectie istorica, in proximitatea colinei Universitatii si a altor unitati de invatamant si este inconjurata de functiuni publice – spatii comerciale si de birouri, alimentatie publica, loisir, servicii hoteliere. In fata Aulei se intinde ceea ce trebuia sa fie o mica piateta cu fantana arteziana, lucrarile de amenajare ale acestora oprindu-se o data cu cele ale constructiei in sine. In 2008, Universitatea lansa un concurs de idee pentru refacerea acestei fantani publice.

Analizand amplasamentul, vecinatatile si statutul institutiei-beneficiar, noi am vazut aici potentialul si oportunitatea de a face mai mult de atat – nu am vrut sa inlocuim un obiect sculptural cu altul, caci nu ar fi avut nici impactul dorit in lipsa unui context adecvat, ci ne-am dorit o interventie care sa revitalizeze intreaga zona si sa confere atat Aulei statutul de emblema a Universitatii Transilvania cat si piatetei in care se afla calitatea de reper la nivel de oras.

Am propus o solutie simpla si neutra, care sa nu incarce mai mult vizual zona destul de „pestrita” atat coloristic cat si ca stil arhitectural in care ne aflam, si care sa se impace bine cu fatada monumentala si simetrica a Aulei – o trama ordonatoare concretizata la nivelul pardoselii, care stabileste trasee, momente de popas si puncte de interes prin culoare si textura – lumina, lemn, verdeata si apa. Aceasta trama si traseele pe care ea le fixeaza reflecta simetria fatadei Aulei insa, spre deosebire de aceasta, simetria tramei este intrerupta de aspectul ludic al dispunerii locurilor de stat, a petelor de verdeata si a luminilor din pardoseala. Jocul acesta de texturi, in contextul echilibrului traseelor stabilite si a fantanii, ii confera piatetei dinamismul unui joc de scena.

In ceea ce priveste fantana ca obiect, ea a fost coborata de pe piedestal si adusa mai aproape de publicul sau – apa va tasni de la nivelul pardoselii la diferite inaltimi si oricine se va putea apropia de ea si va putea trece prin ea, daca va dori.

Singurele elemente care se vor ridica din pardoseala vor fi locurile de repaos, niste cuburi uriase de lemn pe care trecatorul se poate aseza, se poate intinde sa citeasca o carte, se poate urca complet pe ele si aseza in mijloc la o sueta cu alti prieteni.

Tot ce am propus prin acest proiect mizeaza pe interactiune imediata a publicului cu elementele puse la dispozitie, considerand ca cel mai bun mijloc de a conferi unui loc calitatea de simbol este acela de a-l anima si de a-l popula.

Proiectul a castigat Premiul I.