pavilion herastrau

Functiune: Pavilion temporar

Suprafata: 100 mp

Locatie:      Parcul Herastau, Bucuresti

Argument
O compozitie construita pe axialitate, un sit cu istoric si renume de spatiu public destinat losir-ului: doua trasaturi esentiale ale amplasamentului ales, pe care pavilionul trebuie sa le valorifice. Pornind de la aceaste premiza am imaginat un obiect capabil sa imbine calitatea de participant si marcator al traseului cu cea de reper, loc de intalnire si pretext pentru manifestari publice.

Concept
Data fiind pozitia sa, pavilionul intra in dialog cu turnul de birouri ce domina perspectiva. Mai departe insa, imaginea urbana este rasturnata prin oglindirea in luciul apei, anuntand tranzitia catre un alt fel de spatiu, care te scoate din cotidian. Este imaginea rasturnata a orasului pe retina noastra. La acest nivel, de spatiu de trecere, asemenea unui pod, pavilionul este definit doar la nivelul pardoselii si al plafonului, asigurand curgerea peisajului.
Pentru cine alege sa il parcurga, pavilionul se dezvaluie, treptat si ca loc de popas. Poti trece, dar te si poti opri. Pardoseala, transformata din loc in loc in mobilier urban, te invita la o pauza: citeste o carte, ia-ti gustarea de pranz, asteapta-ti prietenii sau, de ce nu, stai intins pe spate si lasa-te fascinat de jocul luminii prin tavanul multicolor. Mai mult, pavilionul se poate transforma, jongland usor cu panourile perimetrale, intr-un spatiu pentru expozitii sau concerte, piese de teatru, intalniri publice sau orice alt tip de manifestare.

Solutie
Pavilionul, adoptand o structura metalica, se dezvolta pe o trama inspirata din regularitea orasului: cadre de 9×9 m, contravantuite in jumatatea superioara. Invelitoarea este alcatuita dintr-o retea de grinzi avand rolul de a forma o saiba rigida. Astfel incarcarile verticale sunt transmise uniform catre stalpi.
Panourile perimetrale, amplasate la cota superioara a constructiei, sunt translucide ca sa ascunda doar cat sa starneasca interesul si curiozitatea. Acestea, in functie de scopul caruia ii va servi pavilionul, gliseaza pe verticala ca sa delimiteze, sa protejeze sau sa constituie spatiu de expunere.
Element identitar al pavilionului, ce va completa spatiul propus si ii va fi emblema, panourile diferit colorate de plexiglas, prinse de structura tavanului, sugereaza si oglindesc urbanul inconjurator. Iar pentru ca pavilionul sa-si poata indeplini rolul si pe timp de noapte acestea sunt prevazute cu sisteme de iluminat.
In ceea ce priveste pardoseala, aceasta are un finisaj identic cu cel al pieselor de mobilier urban ce populeaza pavilionul, sugerand astfel atat functiunea tranzitorie a acestuia cat si posibilitatile de loisir.
Avand in vedere ca este un pavilion temporar, sistemul de fundare este alcatuit doar din patru dale din beton armat prefabricat. Prinderile stalpilor de dale se vor realiza articulat prin intermediul unui aparat de reazem format din placa de baza, cutit si buloane, situat sub cota de 0.00