tomorrow’s garden city

 

Functiune: Locuinte individuale

Suprafata: 46 – 50 mp; 58 – 67 mp; 71 – 75 mp; 96 – 100 mp

Locatie:      Letchworth, Marea Britanie.

Concursul Tomorrow’s Garden City a avut loc in 2007 si s-a desfasurat in Letchworth – primul oras-gradina construit la inceputul secolului dupa teoriile de urbanism ale lui Ebenezer Howard. Tema competitiei o reprezenta locuirea individuala si directia in care aceasta ar trebui sa se dezvolte ca o continuare fireasca a istoriei si traditiei locului. Se propuneau patru tipuri de locuinte, cu suprafete cuprinse intre 46 si 100 de metri patrati pentru familii cu doi pana la sase membrii, scopul fiind gasirea unor solutii de locuire de buna calitate, potrivite unei game largi de beneficiari, ieftine ca executie si utilizare ulterioara, adaptate mediului inconjurator si capabile sa reflecte mai departe statutul orasului de prim oras gradina din istorie.

Solutia noastra trateaza cele patru tipologii de case nu separat ci stabilind o relatie de continuitate conceptuala intre ele si sunt proiectate respectand trei principii: sa rezulte un spatiu compact, speculat la maxim atat pe orizontala cat si pe verticala, care sa elimine zonele „moarte”, neutilizate si sa conduca la o schema functionala fluenta si o organizare spatiala coerenta. In toate cele patru proiecte, in centru este plasat living-ul iar celelalte spatii ale casei se desfasoara in jurul acestuia; spatiu compact inseamna in acelasi timp spatiu usor de incalzit sau de venitilat, putine pierderi si deci eficienta in utilizare.

Al doilea principiu a fost acela al unei case capabile sa evolueze in timp: se pleaca de la un nucleu de baza – primul tip de casa – si se ajunge, lungind sau inaltind casa, la celelalte trei tipuri de locuinte. Rezulta case cu elemente comune care pot fi construite mai usor si mai rapid de catre investitor.

Al treilea principiu se refera la gradarea spatiilor: de vreme ce orasul-gradina promitea comuniunea omului cu natura, aceste case se deschid spre exterior pe masura ce sunt parcurse, atat in plan cat si in volumetrie. Astfel, fata casei orientata catre public concentreaza utilitatile si spatiile anexe iar fatada este dominata de plin; cu cat se inainteaza catre centrul casei – caci livingul este in centru raportat si la exterior – spatiul se destinde si se deschide tot mai mult iar fatada este puternic vitrata asigurand continuitatea vizuala catre gradina.

Advertisements