Archives

FABRICA DE ECHIPAMENTE PENTRU INDUSTRIA DE MECANICA FINA

01_aerofina

Functiune: Spatii de productie echipamente de mecanica fina

Suprafata: 1800 mp

Locatie: Ghimbav, Jud. Brasov

Tema acestui proiect este reconversia functionala a unei cantine dezafectate in spatii pentru productia de echipamente destinate industriei de mecanica fina si spatii de birouri. Interventiile dorite se reflecta atat la interior, la nivel de compartimentare, finisaje, echipare edilitara, cat si la exterior prin modernizarea fatadelor si amenajarea incintei.

Accesul principal in cladire a fost pastrat ca pozitie dar i s-au adus modificari de configuratie in plan si volumetrie, pentru a se inscrie in noua geometrie a fatadelor. Holul de acces cuprinde receptia si scara in doua rampe ce deserveste spatiile de birouri amplasate la etaj. In cea mai mare parte, compartimentarile interioare initiale ale parterului au fost desfiintate pentru a face loc spatiilor principale de productie, precum si spatiilor tehnice, de depozitare si de vestiare. Etajul este rezervat spatiilor administrative si birourilor de tip open-space.

Modernizarea anvelopantei prevede modificarea inchiderilor exterioare, inlocuirea finisajelor existente, a termosistemului si a tamplariei. In locul tencuielii, al placajului ceramic si al tamplariei de lemn se va adopta solutia fatadelor ventilate, cu casete de tip bond si tamplarie de aluminiu. Cele doua registre ale fatadelor sunt  delimitate prin culori distincte ale casetelor – gri inchis pentru parter si alb pentru etaj si prin inserarea unui profil metalic negru intre acestea. La etaj, zona vitrata va fi transformata in fatada de tip cortina, creandu-se astfel un bandouri continue de ferestre.

In incinta au fost amenajate cai de acces si circulatii pentru aprovizionare si livrare produse finite, zona de parcare destinata angajatilor si vizitatorilor, spatii verzi.

casa NGM

casa_NGM-1

Functiune: Locuinta individuala

Suprafata:  380 mp

Locatie:      Bucuresti

Destinata unei tinere familii, casa NGM este situata intr-un cartier rezidential bucurestean aflat in plina dezvoltare. Contextul in care, pe de o parte, vecinatatile se contituie intr-un spatiu predilect construit si, pe de alta parte, generozitatea suprafetei terenului o permite, conduce la o solutie de arhitectura tentaculara, in care casa se desfasoara mult pe orizontala, intrand in dialog cu terenul pe toate laturile sale si chiar inglobandu-l in configuratia sa. Nu exista „fatada din spate”, casa se deschide catre exterior in toate directiile, asemenea cladirilor pavilionare. Daca in alte proiecte, terenul ne invita sa orientam constructiile catre anumite peisaje marcante, aici propria curte devine subiectul principal, in tandem cu spatiul interior. Fie ca este vorba de spatiu verde amenajat, de terasa cu barbecue, de terenul de baschet, de locurile de parcare sau pur si simplu de gazon, casa comunica 360 de grade cu situl pe care este amplasata iar functiunile interioare se prelungesc parca in exterior. Parterul adaposteste zona de zi – bucatarie, loc de luat masa, living, camera de oaspeti si anexele aferente. Dispunerea acestora in plan pare sa urmareasca aducerea naturii in mijlocul spatiului construit. Din fiecare incapere se iese pe terasa exterioara, prevazuta cu loc de luat masa si zona de recreere. Livingul, pozitionat in centrul casei, opune peretelui complet vitrat dinspre curte unul opac, spalat doar de lumina discreta a unui luminator – in felul acesta privirea este directionata catre exterior, iar livingul formeaza un tot unitar cu terasa catre care se deschide. Centralitatea zonei principale a casei este subliniata suplimentar de detasarea pe verticala a acestuia, cele trei trepte care deservesc diferenta de nivel urmand o forma neregulata, ce aminteste de tectonica terenului din care se naste spatiul construit. Caracterul teluric, sobru al livingului conferit de elementele descrise mai sus este echilibrat de gratia si sveltetea scarii intr-o singura rampa proiectata pe peretele vitrat al livingului.
La etaj se regasesc dormitoarele, orientate catre zona de curte si gradina cu caracter privat, in timp ce spatiile anexa aferente privesc catre strada.
La nivel de finisaj, simplitatea tencuielii albe este imbinata armonios cu cladura placajului de lemn natural, care imbraca fie pereti, fie intradosuri, fie pergole exterioare.
In concluzie, este o casa dinamica, in permanent dialog cu terenul si care surprinde cu perspective neasteptate pe masura ce este parcursa.


casa EZD

Functiune: locuinta multifamiliala

Suprafata:  800 mp

Locatie:      Brasov

Situat in Brasov, intr-o zona rezidentiala noua, pe un teren plat si cu o ampla perspectiva asupra muntilor, acesta este caminul a trei familii si trei generatii. Am urmarit armonizarea intr-un tot unitar a trei unitati locative – una pentru parinti si cate una pentru cei doi copii si familiile lor. Solutia a fost proiectarea unui corp format din trei segmente dispuse in forma literei „Z”, fiecare latura reprezentand cate o proprietate – aceasta configuratie permite mentinerea unui echilibru intre privat si semi-privat, viata de familie pulsand aici intre cadrul largit al spatiului comun unde cele trei generatii isi petrec timpul impreuna si cadrul restrans, intim al fiecarei familii in parte.


In acelasi timp, pe un alt palier al raportului public-privat, cladirea imparte terenul pe diagonala in doua zone – de o parte se afla accesul carosabil, pietonal si parcarea exterioara, respectiv „fata” publica a proprietatii iar de partea cealalta spatiul intim al teraselor si al gradinilor private. Aceasta gradare se reflecta si la nivel de partiu: la parter, catre strada sunt dispuse functiuni specifice accesului, depozitari, circulatii iar pe parcurs se dezvaluie treptat spatiile ample ale zonei de zi aflate in directa legatura cu terasele exterioare; mansardele sunt rezervate dormitoarelor.

 

 

casa EM

Functiune: Locuinta individuala

Suprafata:  190 mp

Locatie:      Brasov

De multe ori, un concept se dezvolta in jurul unui detaliu special sau al unei cerinte aparte pe care destinatarii proiectului si-o doresc atunci cand isi imagineaza viitorul camin. In acest caz, beneficiarii – o familie tanara cu doi copii – ne-au cerut sa proiectam o locuinta de mici dimensiuni, cu un parter destinat zonei de zi si o mansarda rezervata dormitoarelor, in care piesa centrala sa fie livingul, vizibil de la intrare, in jurul caruia sa se desfasoare toate celelalte spatii.

Astfel, am proiectat un volum simplu, o prisma din care se detaseaza – la nivelul parterului – livingul. Importanta acestui spatiu este exprimata atat la exterior, prin volumetria distincta si finisajul aparte (daca restul casei este placat cu lemn, acesta primeste ca finisaj o tencuiala decorativa alba), cat si la interior prin delimitarea lui cu ajutorul unei diferente de nivel fata de restul parterului. Inca de la intrare, perspectiva se deschide imediat asupra livingului care ramane piesa centrala pe masura ce casa este parcursa deoarece accesul catre birou, aflat de o parte a livingului, si catre bucatarie, amplasata simetric in partea opusa, se face prin intermediul unui traseu care inconjoara zona de zi. Atat biroul cat si bucataria sunt inchise cu usi culisante ample, astfel incat, la nevoie, intreaga suprafata a parterului se poate deschide, devenind un spatiu omogen, in care centralitatea livingului ramane evidenta prin detasarea sa pe verticala.

casa_EM_plan parter

La mansarda, se gasesc dormitorul matrimonial cu dressing si baie proprie si doua dormitoare de copii cu baia aferenta. Acoperirea se face cu sarpanta intr-o singura panta, astfel incat camerele beneficiaza de o inaltime generoasa si, prin urmare, si de ferestre pe masura. Scara interioara primeste lumina prin intermediul unui luminator care o si marcheaza in volumetria exterioara a casei.

casa_EM_plan etaj

Din punct de vedere al amplasarii pe teren, fiind un lot aflat la intersectia a doua strazi, sunt prevazute doua accese atat la nivelul curtii cat si la nivelul casei – este vorba de un acces pietonal, care conduce la intrarea principala in locuinta, marcata de un parapet ce se imbina cu copertina creand un volum aparte, finisat cu tencuiala decorativa alba, si de un al doilea acces, destinat masinilor, aflat in legatura cu garajul exterior. Dinspre garaj se poate accesa locuinta printr-o intrare secundara amplasata in zona bucatariei.

Garajul este o constructie separata de casa dar in acelasi timp legata de aceasta printr-o pergola de lemn, menita sa creeze unitate intre cele doua volume si sa protejeze terasele exterioare. In acest fel, se obtine un ansamblu compozitional care sustine vizual latura lunga a terenului si protejeaza intimitatea curtii de privirile trecatorilor. De altfel, aceasta dorinta de respectare a privatului este subliniata si prin fenestrajul auster prevazut pe laturile ce comunica cu strazile adiacente. Pe masura ce casa intra in dialog cu gradina, si deschiderile catre aceasta primesc dimensiuni ample, capabile sa sustina comuniunea intre interior si exterior.

Proiect design interior – casa EM

casa CCB

Arhitectura e ca un puzzle – daca esti un bun ascultator, ghidat de context, de dorintele si preferintele beneficiarilor, o locuinta se construieste singura si fiecare element al ei este ca o piesa de puzzle asezata la locul potrivit. Atunci ansamblul este armonios, unitar, coerent – nimic in plus, nimic in minus.

Functiune: Locuinta individuala

Suprafata:  190 mp

Locatie:      Brasov

Casa se afla in zona veche a Brasovului, cu privire spre Str. Lunga. Fiind a doua constructie pe teren, suprafata construita la sol a trebuit limitata la 80 mp pentru a se incadra in coeficientii urbanistici.

Terenul, plat in prima jumatate, prezinta o panta de 75% pe zona pe care urma sa fie amplasata casa, ceea ce chema in mod natural la corelarea etajelor cu cotele de nivel; altfel, in conditiile unui lot ingust si foarte lung, cu diferenta de 6 metri intre cota superioara si cea inferioara, exista riscul sa obtinem o constructie cel putin coplesitoare.

Solutia a venit prin teserea unor volume ce intra in dialog in functie de nivel: daca la demisol casa are forma de „T”, la urmatoarele nivele se detaseaza din acest volum de baza doua volume distincte – cel asezat in lungul terenului este aliniat la fata primei case, sustinand astfel vizual frontul construit existent, iar cel de-al doilea, asezat perpendicular pe primul, inchide compozitia si asigura panorama cautata.  Respectand panta naturala, intrarea in casa se face la -1.60 fata de cota zero existenta, pe o zona de functiuni neutre – hol cu depozitare, grup sanitar si birou; mai departe, etajele casei sunt dispuse la cate o jumatate de nivel, desfasurate dupa configuratia terenului: la cotele inferioare sunt amplasate dormitoarele si anexele tehnice iar la etajele superioare functiunile specifice zonei de zi, respectiv bucataria cu loc de luat masa si livingul. Pentru ca proprietatea nu dispune de prea mult teren liber si pentru a profita la maxim de panorama asupra orasului, constructia este acoperita in terase amenajate pentru loisir.  

Casa se aseaza bine pe teren, fara sa sufoce, fara sa domine in mod neplacut; volumetria jucata si raportul de plin-gol o fac aproape transparenta, fondul construit si cel natural se combina nefiind incorsetate de delimitari stricte. In plus, datorita asezarii sale dupa cotele de nivel ale terenului, casa este surprinzatoare, pe masura ce este parcursa ea dezvaluie spatii noi si perspective neasteptate care nu pot fi ghicite de la nivelul strazii. Traseul este presarat de momente de repaos mai intime, mai ferite de privirile straine – cum sunt terasele biroului si cele exterioare, de la nivelul curtii inferioare – sau mai ample si mai dramatice – cum este terasa de la ultimul nivel, ce confera o perspectiva de 360 de grade asupra orasului. Spatiile interioare sunt dimensionate in functie de necesitati, fara a exagera cu suprafete nefolositoare.

Este o casa care se pliaza bine pe stilul de viata al beneficiarilor, respectand necesitatile de ordin functional dar si cele care tin de intimitatea unei familii.